Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2017 18:16 - Лекари ли са личните лекари?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 401 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.24zdrave.bg/

Половин милион българи - болни от захарна болест. Поне още толкова имат сърдечни проблеми. Хиляди болни от рак. Болни, болни, болни.



Винаги съм се питал, кои лекари стоят на първа линия, на барикадата, така да се каже. Това са тези от бърза помощ и личните лекари. В бърза помощ е лудница. Наложи ми се да стоя 9 часа там, заради счупен пръст на крака. Народ, страдащи. Сбили се някъде цигани - хайде, лекувай ги. Превързвай ги, оперирай ги. Някой получил удар, хайде и него.


При личните лекари обаче не е така. При няколко такива лекари, където и аз съм бил "записван", се чака на опашка. Редица от пенсионери, наредени пред кабинетите. Деца, на които лекарят трябва да даде документално оправдание за отсъствията им. Поток от хора, но и поток от пари.


Бях в посещение в областен град и се видях със служител на медицински одит. Човекът от две десетилетия проверява административно как стоят нещата в болниците. Та той ми каза, че личен лекар от областния град получавал от касата 15 хиляди лева на месец. Не можах да повярвам, възможно ли е това? И какво прави срещу тези 15 хиляди лева? Приема пациенти, изслушва ги, дава им направления, доколкото разполага с тях и води някаква картотека. Сега въпросът ми е: КОЛКО ХОРА ТОЙ ЛИЧНО Е ИЗЛЕКУВАЛ И КАКВО ВСЪЩНОСТ ОЗНАЧАВА ДА ИЗЛЕКУВА НЯКОГО? ПО КАКВИ КРИТЕРИИ ТОЗИ ЛЕКАР СЕ ВОДИ ЛЕКАР? ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ ЗАДАЧИ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ Е, ДА ИЗПИСВАТ ХИМИКАЛИ ОТ БЛИЗКАТА АПТЕКА, С КОЯТО ИМАТ ВЗЕМАНЕ - ДАВАНЕ. И ДА ТРОВЯТ ПАЦИЕНТИТЕ. Да сте чували някой личен лекар да ви оправи главоболието с масаж и диета? Да сте чували личен лекар да излекува детето ви от грип, използвайки природни методи на лечение? За мен личните лекари са затова, за да спират наплива на пациенти към болничните заведения. Който умре, умре. Какво да се прави. Няма всички да живеят я. Всъщност такава е политиката.


Значи въпросът е такъв: ИМА ЛИ КРИТЕРИЙ ЗА ОЦЕНКА НА ДЕЙНОСТТА НА ЛИЧНИЯ ЛЕКАР В БГ? ЗНАЕ ЛИ СЕ КАКВО Е ПОДОБРЕНИЕТО НА ЗДРАВЕТО НА ЗАПИСАНИТЕ ПРИ НЕГО ПАЦИЕНТИ И КОГА ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ПЛАЩА ЗА ПОДОБРЕНИЕ НА ЗДРАВЕ, А НЕ НА ЗАПИСАНИ ПАЦИЕНТИ? Не стига друго, ами постоянно се говори за тази потребителска такса и така карат личните лекари на ден да "преглеждат" десетки пациенти, като в края на деня те са заформили една прилична сума от дребните левчета, които събират от своите "овце" от списъка им. Сега искали такава такса да се наложи и при посещение от страна на деца при тях.

Как стана така, че тези хора са си извоювали правото да получават пари не за свършена работа, А ЗА ИЗГУБЕНОТО СИ ВРЕМЕ? ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ? ЗДРАВЕТО НИ Е ДАДЕНО БЕЗПЛАТНО. КАЗАЛ ГО Е ХИПОКРАТ, А ТАЗИ МАФИЯ НЯМА НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА, НИЕ ДА СМЕ ЗДРАВИ, ЗАЩОТО НА ТЯХ НЕ ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА ИЗЛЕКУВАН ПАЦИЕНТ. АКО БЕШЕ ТАКА, В КРАЯ НА ГОДИНАТА ВСЕКИ ЛИЧЕН ЛЕКАР ЩЯХА ДА ГО ПРОВЕРЯВАТ, ДАЛИ НЕГОВИТЕ ПАЦИЕНТИ С ВИСОКО КРЪВНО НАПРИМЕР, СА СТАНАЛИ ПО-МАЛКО. ДАЛИ СА НАМАЛЕЛИ БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТИ И Т.Н. ЧИНОВНИЦИ СА ТОВА, НЕ ЛЕКАРИ.


И моля ви, престанете да ми давате за пример отделни лични лекари. Има и такива, които вършат работа. Аз говоря за масата. Така както отделните свестни полицаи не могат да направят така, че полицията да стане такава, каквато трябва да бъде и отделни свестни учители, които да направят качеството на образованието високо. Гледайте фактите. Ние сме болни, а първа грижа на професионалистите в тази област е не да ни тровят с химикали и да ни режат с повод и без повод, а да ни кажат как да направим така, че колкото по-малко да стигаме до химикалите и рязането. Друг е въпросът за незаистересованите пациенти, които са по-голямата част от населението. Както се казва: "Търкулнало се гърнето, намерило си похлупак". Повечето хора си мислят, че няма нужда да променят лошия си начин на отнасяне към тялото си, за да постигнат добро здраве, обременени с лошо здравно възпитание и навици. Ролята на личните лекари в случая е: ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ ХИПОКРАТ, А НЕ САМО ДА СЕ КЪЛНАТ ФОРМАЛНО В НЕГО. ДА СЕ ВГЛЕДАТ В ПРИРОДАТА И ДА ПОТЪРСЯТ СИНХРОНА С НЕЯ. ДА НИ ВОДЯТ СЪС СЪВЕТИ ПО ПРАВИЯ ПЪТ НА БАЛАНСА МЕЖДУ ТЯЛОТО И ДУШАТА. Ама как да го направят хората, като не са го учили това. Учили са как да ни вземат милиардите и да ни поддържат вечно болни. Бизнесът да върви.



Гласувай:
2



1. nedovolen - Ами то,
20.09.2017 20:07
какво да кажа. Здравната каса е за лечител, не лекар, още от самото си влизане в системата. Примерно моят ОТличен лекар се сеща за мен, само ако се кандидатира в някакви избори. Хипократовата клетва им е дадена да четат половината. Той казва други неща. Какво да дъвча повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195479
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031